Miejskie centrum w sercu natury Powrót do korzeni

Miejskie centrum kultury, które harmonijnie współgra z dziką naturą dalekiej północy? Sara Kulturhus w szwedzkim mieście Skellefteå to mistrzowska odpowiedź na takie wyzwanie.

Miejskie centrum w okolicach koła podbiegunowego? W Skellefteå – mieście na dalekiej północy Szwecji – we wrześniu 2021 roku otwarto… Drewniany wieżowiec. Z 20 piętra budynku odwiedzający mogą zachwycać się pięknym widokiem bezkresnego lasu i pobliskiego archipelagu wysp na Morzu Bałtyckim. Skellefteå słynie z otaczającej je dziewiczej natury, spektakularnych zórz polarnych podczas ciemnych zimowych miesiący oraz sąsiedztwa malowniczych jezior i lasów. Teraz do tych atrakcji dołączył nowy, wyjątkowy obiekt architektoniczny.

Połączenie nowoczesności z tradycją

Sara Kulturhus w Skellefteå, Szwecja

Sara Kulturhus – nazwany tak na cześć szwedzkiej aktorki Sary Lidman, która tu dorastała – w trwały sposób wpłynął na panoramę miasta. Ta mierząca 80 metrów 20-piętrowa konstrukcja to jeden z najwyższych na świecie drewnianych budynków. W centrum mieści się teatr, muzeum, galeria sztuki, miejska biblioteka oraz nowoczesny hotel, a w nim 205 pokoi, SPA oraz restauracje. Drewno wykorzystane do budowy Sara Kulturhus pochodzi z okolicznych lasów i było przetwarzane na moduły budowlane w Bygdsiljum, zaledwie 60 km od Skellefteå.

Budynkiem tym White Arkitekter – firma architektoniczna, która wygrała międzynarodowy konkurs na projekt – nawiązuje do długiej tradycji drewnianego budownictwa w regionie.

Recykling jest cool

Sara Kulturhus to realizacja, która jest idealnym przykładem zrównoważonej architektury w praktyce, a zarazem ekologiczna deklaracja ze strony władz miasta Skellefteå oraz architektów odpowiedzialnych za projekt. Dużą rolę odgrywają tu wydajne technologie. Na dalekiej północy, światło słoneczne stanowi ważne źródło energii, a takie elementy jak wydajne pompy ciepła czy akumulatory sprawiają, że energia ta jest rozprowadzana tak starannie, jak to tylko możliwe.

Wnętrza centrum zostały wyposażone w sposób nie tylko oszczędny, lecz także – przyjazny dla środowiska. Znalazło się tu wiele odrestaurowanych mebli, a liczne stare tkaniny, materiały czy nawet żyrandole otrzymały nowe życie w Sara Kulturhus.

Właściwy partner

Firma budowlana HENT, która była odpowiedzialna za zarządzanie projektem domu kultury, w zakresie instalacji sanitarnych korzystała z pomocy ekspertów Geberit. W tym zielonym budynku zastosowano takie produkty, jak system odprowadzania wody SuperTube, systemy rurowe Mepla, systemy montażowe Duofix, a także produkty ceramiczne Ifö, pochodzące z zakładów Geberit w Bromölla w Szwecji. Tym samym Geberit po raz kolejny udowodnił, że jest właściwym partnerem do realizacji projektów z dziedziny zrównoważonego budownictwa.

Geberit know-how

Zastosowane rozwiązania Geberit
System kanalizacyjny SuperTube z kształtkami Sovent
Systemy wodociągowe Mepla i Mapress
Systemy montażowe Duofix
Produkty ceramiczne Ifö Spira

Sara Kulturhus
Firma architektoniczna: White Arkitekter
Właściciel: miasto Skellefteå
Zarządzanie projektem: HENT

Adres: Sara Kulturhus, Kanalgatan 43b, Skellefteå, Sweden