Higiena wody pitnej z Geberit Bezpieczne zapobieganie stagnacji

Mężczyzna biorący prysznic z użyciem bezpiecznej i higienicznej wody pitnej

Woda pitna podlega najsurowszym przepisom dotyczącym bezpieczeństwa żywności. Dostawcy wody stale monitorują ją pod kątem parametrów chemicznych, mikrobiologicznych i innych wskaźników, takich jak zapach i mętność.

Niemniej jednak woda pitna nie jest sterylna; zawiera mikroorganizmy, które tworzą biofilmy. W normalnych warunkach biofilmy te nie stanowią problemu ani nie wpływają na jakość wody pitnej. Zbilansowany ekosystem może poprawić jakość wody; jednak biofilmy mogą również stanowić pożywkę dla zarazków, które są niebezpieczne dla zdrowia.

Geberit wspiera profesjonalistów wiedzą i odpowiednimi produktami, aby pomóc im prawidłowo projektować, obsługiwać i konserwować systemy wody pitnej.

Zagrożenia dla zdrowia powodowane przez bakterie Legionella i Pseudomonas 

Bakterie mogą rozwijać się w wodzie pitnej, gdy umożliwiają to odpowiednie warunki

Bakterie rozmnażają się w systemach wody pitnej, gdy znajdą idealne warunki: odpowiednie składniki odżywcze, odpowiednią temperaturę i odpowiednią ilość czasu. Jeśli zimna woda ogrzeje się lub pozostanie w stagnacji przez dłuższy czas, bakterie mogą się rozmnażać i zakłócać naturalną równowagę mikroorganizmów w wodzie. Głównymi przedstawicielami potencjalnie zakaźnych bakterii przenoszonych przez wodę są Legionella pneumophila i Pseudomonas aeruginosa.

Legionella może wywołać infekcję przy wdychaniu jej. Może się to zdarzyć wszędzie tam, gdzie kropelki zanieczyszczonej wody dostają się do powietrza w postaci aerozoli; na przykład pod prysznicem lub na bateriach. Stwarza to szereg zagrożeń dla zdrowia - szczególnie dla osób wrażliwych.

Zakażenia Pseudomonas mogą prowadzić do zapalenia płuc, zakażeń ran i infekcji dróg moczowych. W ciężkich przypadkach mogą nawet prowadzić do sepsy. Szczególnie narażeni na zakażenie są pacjenci szpitali, osoby starsze i niemowlęta.

Grafika pokazuje, jak liczba legionelli podwaja się w ciągu dnia. Pomiary zostały przeprowadzone w środowisku bogatym w składniki odżywcze w porównaniu do normalnej wody pitnej

Badanie: Jak rozmnażają się bakterie Legionella

Pracując na zlecenie firmy Geberit, prof. dr Hubert Hilbi i jego grupa badawcza z Uniwersytetu w Zurychu systematycznie badali rozwój legionelli.

Wnioski:

Legionella namnaża się gwałtownie wraz ze wzrostem temperatury, aż do punktu maksymalnego. W temperaturze 40°C legionella podwaja się około trzy razy częściej na jednostkę czasu niż w temperaturze 25°C. Zamiast podwoić się dwukrotnie z 1 do 4 w temperaturze 25°C, legionella podwaja się sześciokrotnie z 1 do 64 w temperaturze 40°C.

Więcej na temat badania

Krzywa odstępów między płukaniami w zależności od temperatury

Przerwa w spłukiwaniu zależna od temperatury

Na podstawie zmierzonych wskaźników namnażania można obliczyć zależny od temperatury okres między kolejnymi płukaniami (niebieska przerywana krzywa).

Zgodnie z normą VDI 6023-1 zakłada się, że okres między płukaniami wynoszący 72 godziny (punkt 1) jest wystarczający w temperaturze 25°C..

W przypadku wyższych temperatur odstęp między płukaniami jest dostosowywany tak, aby legionella namnażała się w tym czasie w takim samym tempie. Na przykład w temperaturze 29°C zalecany okres między płukaniami wynosi 46 godzin (punkt 2). Takie podejście pomaga zminimalizować ryzyko skażenia bakteryjnego, gdy temperatura zimnej wody przekracza zalecany próg.

Raport badawczy DVGW stwierdza również, że krótkotrwałe wzrosty temperatury powyżej 25°C nie powodują natychmiastowego wzrostu stężenia bakterii Legionella.

Niezmiennie wysoka jakość wody – odpowiedzialność operatora budynku

Odpowiedzialność za jakość wody w instalacjach domowych spoczywa na operatorze budynku. Jeśli woda nagrzewa się lub pozostaje w stagnacji przez dłuższy czas, niepożądane bakterie mogą się namnażać. Aby temu zapobiec, niezbędne jest prawidłowe działanie i regularna konserwacja elementów instalacji wody pitnej.

Dzięki systemowi higienicznemu Geberit oferujemy rozwiązania do utrzymania jakości wody w rurach wody pitnej.

Działania na rzecz utrzymania jakości wody pitnej Na co powinni zwrócić uwagę specjaliści

Optymalna higiena wody pitnej z Geberit Prosty przewodnik

Zapewnienie niezmiennie wysokiej jakości wody pitnej w całym budynku ma zasadnicze znaczenie. Można to osiągnąć, wykonując następujące niezbędne kroki:

  • Właściwe planowanie instalacji wody pitnej
  • Profesjonalny montaż
  • Zrównoważona i prawidłowa eksploatacja instalacji sanitarnych

Każdy element systemów wody pitnej Geberit spełnia najwyższe standardy higieny dla bezpiecznej wody pitnej. Doradcy techniczni Geberit wspierają również hydraulików i innych profesjonalistów fachową wiedzą na temat higieny wody pitnej.

Utrzymanie jakości wody pitnej Unikaj rozwoju bakterii Legionella dzięki Systemowi higienicznemu Geberit

Mężczyzna instaluje System higieniczny Geberit

System higieniczny Geberit to w pełni zintegrowana koncepcja wydajnego zarządzania higieną zgodnie z zapotrzebowaniem.

Umożliwia naszym klientom tworzenie niestandardowych rozwiązań, które gwarantują jakość wody pitnej we wszystkich typach instalacji sanitarnych, niezależnie od wzorców użytkowania lub częstotliwości.

Odkryj System higieniczny Geberit

Masz pytania? Chętnie pomożemy.

Nasi specjaliści służą pomocą projektantom, hydraulikom i innym profesjonalistom przy realizacji ich projektów. Chętnie doradzą, jak najlepiej sprostać bieżącym wyzwaniom dzięki naszym produktom.

Rygorystyczne przepisy dotyczące wody pitnej Spełnianie wymogów krajowych i europejskich

Ilustracja rozporządzenia dotyczącego wody pitnej

Podczas gdy dostawcy wody zapewniają, że woda pitna dociera do przyłącza wodociągowego w wysokiej jakości i bezpiecznym stanie, odpowiedzialność za utrzymanie jakości wody w systemie wodno-kanalizacyjnym spoczywa na operatorze budynku.

Przepisy krajowe wywodzą się z dyrektywy europejskiej (UE) 2020/2184.

Odkryj podobne tematy 

Wszystkie informacje techniczne można znaleźć w katalogu produktów